Faralya Nerede, Nereye Bağlı?
Akdeniz ve Ege’nin kesiştiği doğal ve kültürel miras harikası Fethiye ilçesinde saklı bir cennet olarak da adlandırabileceğimiz Faralya diğer ismiyle “Uzunyurt”, bölgede yaklaşık 40 km’lik bir alana ev sahipliği yapıyor. "Faralya’da nereye gidilir?" diye soracak olanlar için Muğla iline 165 kilometre, Fethiye ilçesine 25 kilometre, Ölüdeniz’e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan Faralya, tarihi Roma ve Likya medeniyetlerinin kalıntılarının yanı sıra eşsiz doğası ile göz dolduran Kabak Koyu ve Kelebekler Vadisi gibi günümüzde revaçta olan kamp rotalarını da bünyesinde bulunduruyor.
Faralya’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin turizm bölgesinde yer alan Fethiye Faralya’ya ulaşmak için birçok seçenek mevcut. Eğer daha hızlı bir ulaşım için havayolunu kullanıyorsanız, Muğla şehir merkezinde yer alan ve Milas - Bodrum Havalimanı ile birlikte Muğla'ya hizmet veren iki uluslararası havalimanından biri olarak bilinen Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Ardından havalimanından kalkan otobüslerle Fethiye istikametine gidip oradan da Faralya servisleri ya da dolmuşlarını kullanabilirsiniz.
Denizden ulaşım sağlamak isterseniz, Ölüdeniz rotasını takip etmenizi sağlayan tekneler de yine seçenekler arasındadır. Aynı zamanda her gün düzenli olarak saat 19.00'da kalkan ve Kabak Koyu'na giden bir tekne bulunur.
Şehirlerarası otobüsler ile de önce Fethiye’ye ardından Faralya’ya her zaman ulaşım mümkündür, aynı şekilde otogardan kalkan ve bir saatte ulaşma imkânı sağlayan Faralya dolmuşları da tercih edilebilir. Fethiye merkezden Faralya’ya doğru giden çok sayıda minibüs ve taksi de Fethiye'ye doğru yola çıkmak içinde hazırda bulunmaktadır.
Şahsi aracınız ile gelmek istiyorsanız, Fethiye'nin ilerisinde yer alan Ovacık istikametinden sonra yoldaki tabelaların da yönlendirmesi ile Faralya'ya ulaşabilirsiniz. Ancak engebeli arazi sebebiyle 4x4 kullanmanızı da öneririz.
Faralya’da Yeme İçme
Faralya, doğa ile iç içe, saklı bir cennet olarak sizlere taze meyve ve sebzeler ile hazırlanan kahvaltı ve akşam yemeklerini tatma imkânı da sunuyor. Özellikle çeşitli dağ otlarını bünyesinde barındıran Ege mutfağını denemek için bu bölge en iyi seçeneklerden biri olarak biliniyor. Aynı zamanda taze balıklarla hazırlanmış yöresel akşam yemekleri de yine seçenekler arasında bulunuyor.
Yemeklerin dışında tadım ve satın alma olanaklarını da sunan Muğla’nın en önemli simgelerinden biri olarak yerli halkın bizzat ürettiği organik balları da tatmanızı öneriyoruz. Bütün bunlara ek olarak Fethiye’nin meşhur Babadağ keşkeği, Ölemeç çorbası, Leğen böreği ve İngil çorbası gibi sembol olmuş Ege ve Akdeniz lezzetlerini de denemenizi tavsiye ederiz.
Faralya’da Ne Yapılır?
Zihninizde "Faralya’da ne yapılır?", "Faralya’da görülmesi gereken yerler nerelerdir?", "Faralya’da gezilecek koylar nereler?" gibi sorular varsa bu başlık sizin için yazıldı. İşte hazırladığımız Faralya gezi rehberi!
Faralya’da gezilecek yerler doğa turizminden, tarih turuna kadar çok çeşitlidir. The Times gazetesinin Türkiye’nin altı gizli cenneti arasında gösterdiği faralya köyü yakınında da birçok doğa güzelliği bulunur. Köye geldiğinizde eğer denize girmeyi tercih ederseniz, yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki masmavi ve tertemiz Ölüdeniz, epey iyi bir tercih olacaktır.
Sakin bir denize sahip olan Ölüdeniz’in bir diğer önemli özelliği ise mavi bayraklı deniz statüsünde olmasıdır. Sahilde enfes günbatımına karşı romantik bir akşam yemeği yemek unutulmaz anlara ev sahipliği yapacaktır. Aynı zamanda günbatımı eşsiz manzara fotoğrafları elde etmenize de olanak sağlayacaktır. Ayrıca doğanın tam kalbinde yoga eğitimlerine katılıp ruhunuzu arındırabilirsiniz. Tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ile de öne çıkan Ölüdeniz Faralya’da Likya Yolu’nu yürüyüp eski medeniyetlerin kalıntılarını yakından izleyebilir, tarihe tanık olabilirsiniz. Sırtını Babadağ’a yaslayan Ölüdeniz Faralya, manzaraya karşı yamaç paraşütü yapmak için de yine en iyi lokasyonlardan biridir.
Faralya, kiralık villalar açısından da çok uygun fırsatlara ve güvenilir villa kiralamalarına sahip bir bölgedir. Bu bağlamda her zevke hitap edebilen çeşit çeşit konaklama imkânlarına rastlamak mümkün. Ayrıca, diğer tatil yörelerine nazaran Faralya, tatil yerleri açısından da merkezi konumdaki villalar ile çeşitliliğe sahiptir. Bu durum Faralya’da kalınacak yerler bakımından zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Deniz tatili için Faralya güzel bir seçenektir. Faralya plajı olarak adlandırılan çok sayıda koy bulunur.
Kıdrak Koyu
Muğla ilinin Fethiye ilçesine 14 kilometre uzaklıkta olan Kıdrak Koyu, Ölüdeniz ile Kelebekler Vadisi arasında yer alır. Özellikle yaz sezonunda kalabalık yerlerden sıkılıp daha sakin yerler arayanlar için kamp kurmak ve denize girmek adına en iyi lokasyonlardan biri olan bu koy, 2017 yılında bakanlık kararı ile tabiat parkı statüsü kazanmıştır. Gerek arkadaşlar ile gerekse aile ile tatil yapmak için uygun olan Kıdrak Koyu’nda çok sayıda piknik alanı vardır. Bu alanlarda da yemek yiyebileceğiniz gibi, dışarıdan da çeşitli yemekler getirebilirsiniz. Ayrıca zemini taşlı bir denize sahip olan koya gelirken yanınızda deniz ayakkabılarınızı almayı unutmayın.
Kıdrak bir tabiat parkı olması sebebiyle birden fazla ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları Kızılçam, Mersin, Pırnal meşesi, Zambak, Siklamen, Papatya, Gelincik, ve Geven’dir. Aynı zamanda alan tabiat parkı olması sebebi ile ateş yakmak için uygun değildir.
Bölgede yer alan Kıdrak Plajı ise fazla derin olmaması ile yine çocuklu aileler için idealdir. Dilerseniz şemsiye ve şezlong kiralayarak gün boyu denizde vakit geçirip, tertemiz sulara dalış yapabilirsiniz.
Kıdrak Koyu’na ulaşmak için eğer aracınızla geliyorsanız, öncelikli olarak Fethiye ilçesinden Ölüdeniz’e ulaşmalı, ardından Kelebekler Vadisi - Faralya istikametine doğru giden yolda yaklaşık 3 kilometre ilerlemelisiniz. Yürüyerek ulaşım da mümkün. Eğer toplu taşıma kullanmak isterseniz Fethiye ilçe merkezinden ve Ölüdeniz’den Kelebekler Vadisi’ne giden minibüslere binerek çok kısa sürede Kıdrak’a varabilirsiniz.
Kıdrak Koyu’nda konaklamak için kamp alanları ile birlikte bölgeye çok yakında bulunan Ölüdeniz’deki kiralık villalar da konforlu ve unutulmaz bir tatil geçirmenize olanak sağlar.
Kabak Koyu
Son yılların en gözde kamp alanlarından biri haline gelen Kabak Koyu, dünyanın koruma altına alınmış olan 100 dağı arasında bulunan Babadağ’ın eteklerinde yer alır ve gerek yaban hayatı gerekse Akdeniz bitki örtüsüne sahip endemik bitkileri ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakır. İlk kez 1987 yılında gezgin Turan Pirendeoğlu tarafından keşfedilen koy, içerisinde şelale ve göletleri barındıran derin bir vadi ile beraber 200 metre uzunluğa sahip bir plajı da kapsar. Fethiye merkeze 33 km uzaklıkta ve Uzunyurt (Faralya) köyünün Akdeniz’le birleştiği el değmemiş bir konumda yer alır.
Kabak Koyu, doğal hayatla bütünleşmiş ağaç evleri ile birlikte dünyanın en iyi trekking parkurlarından birisi olarak da kabul edilir. Dünyanın en uzun yürüyüş yollarından birisi olan ve yaklaşık olarak 513 kilometre uzunluğunda olduğu bilinen Likya Yolu da yine Kabak Koyu’ndan geçer.
Kabak koyu, Ölüdeniz’e 17 km, Fethiye’ye 33 km, Kelebekler Vadisi’ne 4 km uzaklıkta yer alır. Trekking yapmayı seviyorsanız, doğal hayatı ile ön plana çıkan koya, Faralya Köyü’nden (Uzunyurt) itibaren dik yamaçlardan aşağı doğru yaklaşık olarak 30 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşları ile Faralya’ya geldikten sonra Kabak Koyu dolmuşlarına binerek hiç yürümeden de ulaşmak mümkün. Diğer bir ulaşım yöntemi olarak da arazi koşullarına uygun olan 4x4 jipler söylenebilir, ancak koydaki otopark sıkıntısından dolayı toplu taşıma kullanılması daha verimli olur.
Kabak Koyu bir sit alanı alanı olduğu için bölgede herhangi bir tesis bulunmuyor, dolayısıyla alana giriş ücretsizdir. Aynı zamanda denizden çıktıktan sonra kullanılabilecek duş alanları da mevcut. Bölge için belirlenen kamp ücretleri ise, her sezon değişiklik gösterse de genellikle uygun fiyatlarla konaklamak mümkün.
Aktaş Koyu
Kıdrak Koyu'dan arabayla yaklaşık 10 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Aktaş Koyu, Kabak Koyuna 3 kilometre, Faralya merkezine ise 2 km'den daha az uzaklıktadır. Yemyeşil doğası ve berrak denizi ile ön plana çıkan koya otobüslerle rahatlıkla ulaşılabilir.
Antik Likya Yolu
Ölüdeniz Gezi Rehberi’ndeki en önemli rotalardan biri olan Antik Likya Yolu, çeşitli tarihsel kaynaklarda Antik Likya’nın sınırları içindeki site devletlerini birbirine bağlayan patikaların oluşturduğu bir çeşit rota olarak biliniyor. Fethiye'den başlayıp Antalya'da son bulan bu tarihi rota, Teke Yarımadası'ndaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş ve günümüzdeki son halini almıştır.
Birçok gezgin tarafından genellikle ilkbahar ve yaz aylarında tercih edilen yürüyüş rotasını tamamlamak ortalama yirmi bir gün sürmektedir. Bu süre zarfında eşsiz manzaralar, metrelerce uzunlukta sütunlar, kaya ve lahit mezarları ile antik tiyatrolar yürüyüşe eşlik eder. Dünyanın en iyi on uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen parkuru, sorunsuz tamamlayabilmek için öncesinde bazı hazırlıkların da yapılması beklenir. Uygun yürüyüş kıyafetleri, kamp malzemelerinin eksiksiz olması, yürüyüş botu, düdük, su matarası, çakı, şapka, rüzgarlık ve yağmurluk bu malzemelerden bazılarıdır.
Kelebekler Vadisi
Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan Kelebekler Vadisi, Babadağ'ın eteklerinde yer alır. Birinci derece doğal sit alanı ilan edilen vadi, çok uzun yıllardır her türlü yapılaşmaya kapalı haldedir. Boyu yaklaşık olarak 350 metreye kadar ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan vadi, aslında bu sayede doğal bir şekilde korunmaktadır. İsmini, barındırdığı seksen çeşitten fazla kelebek türünden ve özellikle de Kaplan Kelebeğinden alır.
Vadiye, Ölüdeniz'den kalkan teknelerle rahatlıkla ulaşılabilir. Buna ek olarak bir yürüyüş güzergâhı takip etmek isteyen ziyaretçiler için, Faralya’dan başlayan bir patika da iyi bir seçenek olacaktır. Vadide yer alan zakkumlar, küçük bir şelale, turkuaz bir deniz, mükemmel bir kumsal ile birlikte eşsiz bir tatil olanağı sunar. Temmuz ve Ağustos ayında gelirseniz, şelalenin üstünde uçuşan yüzlerce kelebekler sizlere görsel bir şölen yaşatacaktır.
Fethiye'ye yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’na Türkiye ve Avrupa'nın birçok şehrinden devamlı uçuşlar düzenlenir. Bir diğer büyük havalimanı olarak bilinen Antalya Havalimanı, Fethiye'ye yaklaşık 200 kilometre uzaklıktadır. Türkiye'nin her yerinden Fethiye'ye sık ve devamlı otobüs seferleri bulunur. Bunların dışında Fethiye'den Ölüdeniz'e minibüs veya taksi yoluyla gelinerek, kalan kısım için vadi’ye kumsaldan günde 3 defa servis yapan tekne ile veya Kelebekler Vadisi'nin zodyak teknesi ile ulaşılabilir.
Diğer turistik yerlerin aksine Kelebekler Vadisi'nde, her yıl 1 Mart - 1 Kasım tarihleri arasında hizmet veren işletmenin bilgisi dışında konaklamak mümkün değildir. Bölgede su ve elektrik kaynakları devlet tarafından değil, düzenli olarak işletme tarafından sağlanır. Dolayısıyla, Kelebekler Vadisi'ne günde 3 kere elektrik verilir. Öte yandan Akdeniz ikliminin bir getirisi olarak sıcak su, güneş panelleri aracılığıyla sağlanır.
Aladere Şelalesi
Fethiye merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Aladere Şelalesi, Kelebekler Vadisi’nin içerisinde bulunur. Türkiye’deki diğer şelalelere kıyasla daha küçük bir yapıda olan Aladere Şelalesi, yaklaşık olarak 160 - 170 metre derinliğinde, 15 - 20 metrekare genişliğinde doğal bir havuzun ve birçok küçük göletin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Şelale çevresinde kamp yapmaya yönelik birçok uygun alan bulunur.
Aladere Şelalesine gitmek için öncelikli olarak Kabak’a gitmelisiniz. Bu süreç, toplu taşıma ya da şahsi araçlarla gerçekleştirilebilir. Eğer Faralya Köyü’nden Aladere Şelalesi’ne ulaşım sağlamak isterseniz, köyün yerlilerinin kullandığı traktörler ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Faralya Köyü’nden Kabak Koyu’na 24 saat boyunca çalışan dolmuşlar bulunur. Bölgeye iki farklı trekking yoluyla da ulaşılabilir: Birincisi diğer yola nazaran daha tehlikeli tırmanışlar barındıran Kabak Koyu'ndan yaklaşık 30 dakika süren kısa yol, ikincisi ise yaklaşık 60 dakika süren güvenli patika yol. Ayrıca, meşhur Likya Yolu’nun başlangıcı, Aladere Şelalesi civarındadır.
Türkiye’nin turizm ve tatil denilince akla gelen ilk bölgelerinden biri olan Fethiye, gerek doğası gerek kültürel mirası ile birlikte birçok anlamda ziyaretçilerini oldukça tatmin eder. Fethiye’ye bağlı Faralya mevkii ise mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerin başında gelir. "Önümüzdeki dönemlerde nereye gitmeliyiz?" diye düşünüyorsanız, Fethiye’de TatilVillam'ın sunduğu uygun fırsatlarla konaklayabileceğiniz seçenekler tam size göre olacaktır.