Yeryüzünde cenneti olarak tanımlanan Kekova; masmavi denizi, sarı sıcak güneşi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra her adımda geçmişin izlerini taşıyan tarihi kalıntılarıyla mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başını çeker. 1990 yılında SİT alanı olarak koruma altına alınan Kekova UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de adaydır. Eski dönemlerde geçirdiği depremlerden dolayı bir kısmı sular altında kalan tatil beldesine "Batıkşehir" adı da verilmiştir.
Neredeyse her yeri tarihi kalıntılarla dolu olan Kekova’da turistleri, adanın ucunda bulunan Tersane Koyu karşılar. Bu koy, deniz altında yer alan kilise, odalar, merdivenler ve lahitlere ev sahipliği yapar. Burada yüzme ve dalış yapmak yasak olduğu için tekne turları ile geziler düzenlenir. Teknelerin zeminindeki cam bölmelerden batan şehre ait tarihi kalıntıları izlemek mümkündür. Türkiye’nin Akdeniz üzerindeki en büyük adası olan Kekova, gezilecek yerler açısından oldukça zengindir. Sakin ve dingin havasıyla huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir seçimdir. Özellikle doğayla baş başa olmak, kuş cıvıltıları ile uyanmak için Kekova’yı tercih edebilirsiniz.
23 kentten oluşan Likya Uygarlığının izlerini taşıyan Kekova, ülkemizin sadece denizden ulaşım sağlayabilen koyları ile ünlüdür. Adanın pek çok bölgesine ve koylarına sadece teknelerle ulaşabilirsiniz. Bu sayede bakirliğini ve doğallığını korumayı başarabilmiştir. Kekova kadar adaya yakın olan Kaleköy ve Üçağız’da turistlerin ilgisini çeker. Kendine özgü doğal bir atmosfere sahip olan Kekova, sanki başka bir diyara açılan pencere gibidir. Tarihin gizemli sayfalarına deniz yoluyla ulaşabilen Kekova’da "nereye gidilir?", "nasıl ulaşım sağlanır?" ve "nerde kalınır?" gibi soruları sizler için cevapladık.
Tatil Villam'ın birbirinden cazip günlük kiralık yazlık villa seçenekleri ile muhteşem bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Sizlerin lüks içerisinde harika bir tatil geçirmenize yönelik dizayn edilen villalarımızda kendinizi evinizin konforunda hissedebilirsiniz.
Kekova Nerede, Nereye Bağlı?
Ülkemizin gözde turistik merkezlerinden Antalya, neredeyse her köşesinde yer alan doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle sene boyunca binlerce turisti ağırlar. Akdeniz Bölgesi’ndeki şehrin Demre ilçesinin Kaş beldesine bağlı olan Kekova; ilçenin kıyı kesiminde yer alan Üçağız, Batıkşehir’in yer aldığı Kekova Adası ve sadece teknelerle ulaşım sağlanabilen Kaleköy’den oluşur. Kekova adasının uzunluğu neredeyse 7,5 kilometre ve genişliği ise 500 metredir. Adanın bir bölümünün geçmiş dönemde depremlerden dolayı göçtüğü ve bu bölgenin sular altında kaldığı tahmin ediliyor. Antalya şehir merkezinden yaklaşık 170 kilometre mesafede yer alan Kekova, Demre ilçesine 150 Kaş beldesine ise 35 kilometre uzaklığa sahiptir.
Kekova’ya Nasıl Gidilir?
Kekova’ya ulaşmak için öncelikle yapmanız gereken Antalya’ya gitmektir. Antalya’ya ulaşım ise oldukça kolaydır. Dilerseniz otobüs, dilerseniz uçak ya da özel araba ile şehre ulaşabilirsiniz. Eğer uçak ile ulaşım sağlamayı düşünüyorsanız; Ankara, İstanbul ve İzmir’den, Antalya’ya farklı firmalar tarafından her gün uçak seferleri düzenlenir. Antalya havalimanına ulaştıktan sonra şehir merkezine, taksi, dolmuş ya da otobüslerle gidebilirsiniz. Şehir merkezinden Kaş beldesine ve oradan teknelerle Kekova’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer otobüs ile Kekova’ya gelmeyi düşünüyorsanız, Kaş otogarına gelmeniz gerekir. Kaş otogarına ulaştıktan sonra dolmuşlarla Kekova'ya ulaşbilirsiniz. Özel aracınızla Kekova’ya gitmek için Antalya ya da Muğla karayolunu kullanabilirsiniz Antalya’dan yola çıkarsanız, Demre - Kaş, Muğla’dan yola çıkarsanız Fethiye, Kalkan - Kaş yolunu takip etmelisiniz. Kekova’ya kara yoluyla ulaşım olmadığı için Kaş’a geldikten sonra kendiniz tekne kiralayabilir ya da tur teknelerini tercih edebilirsiniz.
Kekova İsmi Nereden Geliyor?
Ülkemizin en gizemli tatil beldelerinden biri olan Kekova, antik Likya bölgesinde yer alır. Küçük kayalık bir ada olan Kekova, eski dönemlerde "Dolichiste Antik Kenti" olarak biliniyordu. Yerli halk tarafından şehir "Khawakuwa" şeklinde tanınıyordu. Anlamı "Davar / Boğa yurdu" olan kelimenin zamanla değişime uğrayarak Kekova şeklini aldığı düşünülüyor.
Kekova’da Yeme İçme
Kekova seyahatinizde mutlaka denemeniz gereken tatların başında adaya mahsus olan ev yapımı dondurmaları denemelisiniz. İçine şeker eklenmeden sadece meyvenin şekeriyle yapılan muzlu, şeftalili, limonlu ve daha pek çok farklı dondurma çeşitlerini yemeden Kekova'dan ayrılmayın. Deniz ürünleriyle ünlü olan adada pek çok restoran bulunur. Denizin kenarında yer alan balık restoranlarında bir yandan güneşin batışını izleyebilir bir yandan da taze balıkların enfes lezzetini deneyebilirsiniz. Zeytinyağlı mezeleri ve yemekleri ile ünlü olan Kekova’da gözlemeden simide her tülü hamur işinin yer aldığı kahvaltı büfeleri de oldukça zengindir. İster hamburger ister pide, isterseniz de ev yemekleri, sizleri bekliyor. Hangi mutfaktan hoşlanırsanız hoşlanın, Kekova’da beklentilerinizi karşılayan bir restoran kesinlikle bulabilirsiniz.
Kekova’da Ne Yapılır, Kekova’da Aktivite
Turkuaz renkli denizi ve ziyaretçileri sarıp sarmalayan sıcacık güneşi ile keyifli bir tatil fırsatı sunan Kekova, eğlenceli aktiviteler açısından da oldukça zengindir. Kekova’nın güzel koylarını gezebilmek için tekne turlarına katılabilirsiniz. Adadaki Simena Kale’sini gezebilir, adaları yukardan seyredebilirsiniz. Kekova’nın denizi dünyanın en temiz denizlerinden biridir. Deniz altının güzelliklerini görebilmek için dalış aktivitelerine katılabilirsiniz. Batık kentlerin yer aldığı bölgede dalış yapma imkânı bulabilirseniz, hayatınızın dalış deneyimini yaşayabilirsiniz. Adada bulunan ve gençleştirdiğine inanılan buz gibi suda duş alabilirsiniz. Teknelerin üzerinde satış yapan yerli halktan alışveriş yapabilirsiniz. Yürüyüşlere çıkabilir, güneşin ve denizin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Kekova’ya yakın bir köy olan Üçağız’da kano turlarına katılabilirsiniz.
Kekova’da Nerede Kalınır?
Kekova tatil yerleri arasında en bakir ve sakin koylara sahip özel bir beldedir. Dünyanın en güzel koylarına ev sahipliği yapan Kekova’da kalınacak yerler genellikle Kaleköy ve Üçağız noktalarıdır. Sadece tekne turlarına katılmayı planlıyorsanız, Üçağız bölgesi sizin için daha uygun olabilir. Denize girmek içinse Kaleköy bölgesini tercih edebilirsiniz. Hangi bölgede kalacağınıza karar verdikten sonra Kaş kiralık villa seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz.
Tatil yapmayı daha keyifli hale getiren TatilVillam, beklentilerinizi karşılayan villa çeşitleri ile unutulmaz bir Kekova tatili fırsatı sunar. Özellikle kalabalık arkadaş grupları ve geniş aileler için ideal bir seçim olan kiralık villalar, aynı zamanda uygun fiyatlarıyla daha rahat ve konforlu bir tatil geçirmenizi sağlar. Hemen her türlü ihtiyacınız düşünülerek tasarlanan Fethiye kiralık villa seçeneklerini inceleyebilir, kendinize özel bir alan oluşturarak gözden uzakta bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz. Fethiye gezilecek yerler için günü birlik geziler düzenletebilir, sadece Kekova’yı değil beldeye yakın tatil bölgelerini de ziyaret edebilirsiniz.
Kekova Tekne Turları
Antalya’ya ve özelliklede Kaş’a gelip tekne turuna katılmadan dönmemelisiniz. Özellikle tekne haricinde gidemeyeceğiniz koyları, Kekova tekne turu ile günü birlik keşfedebilirsiniz. Kayalık bir yapıya sahip olan Kekova’da antik kalıntıları ve Batıkkent’i sadece teknelerle gezebilirsiniz. Eğer Kaş’ta kalıyorsanız, günlük tekne turu için Kaş limanından kalkan tekne turlarına başvurmalısınız. Kekova’nın karşısında yer alan Üçağız beldesinden de tekne turlarına katılmanız mümkün. Genellikle günü birlik tekne turları; sabah 9'da başlayıp akşam19.00’a kadar sürüyor. Eğer teknede kalmak isterseniz özel bir tekne kiralamanız gerekiyor.
Kekova Plajları
Kekova dağlık bir ada olduğu için geniş ve uzun bir sahile sahip değildir. Daha çok kayalıkların arasından denize girebilir. Ancak muhteşem koyları sayesinde eşsiz maviliğin ve güneşin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Tersane Koyu, Salyangoz Koyu, Hamidiye Koyu ve Akvaryum Koyu, Kekova’da gezilecek koylar arasında yer alır.
Kekova Batık Şehir
Geçmiş dönemlerde yaşadığı depremlerden dolayı Kekova Adası’nın bir kısmı sular altında kalmıştır. Beldeye bu nedenle Batıkşehir de denmektedir. Yurt dışında "Sunken City" olarak tanınan Kekova’ya gizemli ve mistik hava sağlayan en önemli etken de suyun altında yer alan şehir kalıntıları. Kekova’yı dünyaca ünlü bir tatil beldesi haline getiren de denizin altındaki binlerce yıllık tarihi kalıntılardır. Yüzmek ve dalış yapmanın yasak olduğu bu bölgeyi teknelerle gezebilirsiniz. Taş merdivenler, tapınaklar, mezarlar, lahitler, kapılar ve çatıların belirgin bir şekilde göründüğü şehir, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağıdır.
Tersane Koyu
Kekova Adası’nın kuzey batı ucunda yer alan Tersane Koyu, Kekova’da görülmesi gereken yerler dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Kendine özgü masmavi denizi ve temizliği ile ön plana çıkan koyun kıyı şeridi ve hemen altında bulunan tarihi kalıntılar, nefis bir tatil sunar. Oldukça derin olmasına rağmen, deniz gözlüğü ile temizliği sayesinde denizin dibini rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Roma İmparatorluğu ve Likya Uygarlığı döneminde gemiler yapıldığı için Tersane adını alan koyda, eski dönem tersanelerine ait kalıntılara da deniz altında rastlayabilirsiniz.
Kaleköy-Simena
Kekova Adası’nın tam da karşısında yer alan Kaleköy eski adıyla Simena, kayalıkların üzerine konumlanan bir yarım adadır. Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olarak kabul edilir. Köy evleri denizin kıyısından yukarıya doğru yerleşmiştir ve en tepede de bir kale bulunur. Bu kaleden dolayı Kaleköy adını almıştır. Begonvillerle süslenen köy evlerinin hemen hepsi muhteşem deniz manzarasına sahiptir. Ulaşımın çok uzun yıllar teknelerle sağlanmasından dolayı kendine özgü havasını korumayı başaran Kaleköy, sahillerindeki lahitleri ile mistik ve gizemli bir atmosfere sahiptir. Şehirde hiç aracın olmaması ve sadece yürüyerek dolaşılması da şehre bambaşka bir güzellik katar. Daracık sokakları ve eşsiz doğal güzellikleri ile büyüleyicidir.
Simena Kaleköy Antik Şehri
Kaleköy sınırları içinde yer alan Simena Antik Köyü, Likya Uygarlığından kalma bir şehirdir. MÖ 4. Yüzyıla dayanan köklü geçmişi ile tarihe kısa bir yolculuk yapmanızı sağlayan köy, dünyanın en iyi demokrasisine sahip olduğu düşünülen Likya Uygarlığının en güzel simgelerinden biridir. Stratejik açıdan da önemli bir yere sahip olan kıyı kentinde, lahitler, surlar, antik tiyatro ve kral mezarları, mutlaka görmeniz gereken tarihi güzellikle arasındadır. Şehrin bazı bölgelerinde Eski Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma eserler de yer alır. Özellikle 300 kişi kapasiteye sahip tiyatro, Likyalıların sanata verdiği önemi gözler önüne serer. Ayrıca önce kilise daha sonra da cami olarak kullanılmış yapı da önemli kalıntılardan biridir.
Üçağız Theimussa
Demre ilçesine bağlı Üçağız Köyü, Kekova yakınlarında yer alır. Kekova ve Kaleköy’e oranla daha sakin bir yapıya sahiptir. Antik çağlarda Theimussa olarak bilinen köy, Kekova Adası’nın tam karşısında yer alır. Eski dönemlerde ada ile arasında bağlantısı olan köyün, depremler sonrasında bu bağlantısı ortadan kalkmış ve ada ile arası, deniz tarafından doldurulmuştur. Küçük bir liman kenti havası taşıyan Üçağız, ana yoldan uzakta konumlandığı için bakirliğini korumayı başarmıştır. Liman içinde yer alan lahitleri ile dikkat çeker. Tertemiz ve berrak bir suya sahiptir.
Likya Uygarlığına ait bir şehir olan Theimussa Antik Kenti ile ünlü olan köyde bu uygarlığa ait Liykia yazıtı mutlaka görülmesi gereken tarihi eserlerden biridir. Üçağız’dan bir kayık kiralayarak, Likya Yolu üzerindeki Aperlai’ye ulaşabilirsiniz. Antik bir kent olan Apelai, Sıçak Yarımadası üzerindedir. Karadan ulaşımın olmadığı bu kent, MS 141 yılında yaşanan depremle yerle bir olmuş ve büyük bir kısmı da su altına gömülmüştür.