3 GECE KONAKLAMA FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23:00

Latmos Dağı Hakkında Merak Edilenler

Türkiye’nin her yeri ayrı bir cennet. Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde, her mevsim gezilebilecek yerlerin olması büyük bir şans. Hem deniz tatilini hem kış tatilini, isterseniz de tarihi bir yolculuğu ülke sınırları içerisinde yaşayabilirsiniz.

Önümüzde bayram ve yaz tatilleri var. Güvenli konaklama ve kaliteli tatil seçeneklerinde rezervasyonlar dolmaya başlarken, araştırmalar da hızlanıyor. Tatil planları yaparken tatilvillam.com sayfalarında bulabileceğiniz villa seçenekleri size bu konuda yardımcı olacaktır.

Sizin için hazırladığımız tatil sayfalarının bugünkü durağı Latmos Dağı olacak. Latmos Beşparmak Dağları olarak da bilinir. Bölge, bugüne kadar korunan varlığı ile bir nevi tarih öncesi açık hava müzesidir. Latmos dağının kullanılan diğer adı Beşparmak dağlarıdır. Bu nedenle, "Latmos neresi?" sorusu da sıkça karşımıza çıkar.

"Yazımıza Beşparmak dağları nerede?" sorusunun cevabı ile başlayacak sizi tarihin ve doğanın muhteşem bütünlüğünde gezdireceğiz. Latmos  

Latmos Dağı Nerede?

Latmos dağları geniş bir alana yayılır. Bu nedenle, Latmos nerede sorusunun cevabı tek bir il olarak verilemez. Dağ sırası, Aydın ve Muğla topraklarına yayılır. Beşparmak Dağı aynı zamanda Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alır. Aydın'ın Söke ilçesine 25 kilometre uzaklıkta ve Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü’nün doğusunda konumlanır.

Latmos Dağı’na Aydın üzerinden gitmek isterseniz, Milas yolu güzergahını takip edersiniz. Bafa Gölü çevresinden dolaşırken göl manzarası izleme şansı da bulabilirsiniz. Yaklaşık 110 kilometrelik yolculuğunuz bir buçuk saat sürer. Bu yol üzerinde ücretli geçişlerin olduğunu hatırlatmamız gerekir. Muğla Latmos arası ise yaklaşık 118 kilometredir. Denizli yoluna çıktıktan sonra Milas-Söke güzergâhını takip ederseniz Bafa köyü sapağına ulaşırsınız.

Hangi yönden gelirseniz gelin, Bafa Köyü’ne geldiğinizde Beşparmak tabelasını takip ederek 10 dakikalık araç yolculuğu ile Gölyaka (Bucak) Köyü’ne varırsınız. Latmos gezinize bu noktadan başlayabilirsiniz.

Muğla’dan Beşparmak dağlarına yapacağınız yolculukta konaklama seçenekleri için Muğla villa kiralama sayfasını inceleyebilirsiniz.

Latmos Dağı’nda Gezilecek Yerler

"Latmos Dağı nerede?" sorusunun cevabının ardından, yazımıza Latmos’ta gezilecek yerleri tanıtarak devam ediyoruz. Latmos Dağı efsanesi betimlemesini hak edecek bir tarihi dokuya ve doğaya sahip bu bölgede, unutulmaz anlar yaşayacaksınız.

Latmos Kayalıkları

Dönemin resimleri ile bezenmiş Latmos kayalıkları, hem uzman arkeologların hem de turistlerin ilgisini çeker. Latmos antik kenti kayalıkları sayesinde tam bir jeolojik park niteliğindedir.

Latmos Dağı tarihi, bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarla bölgedeki kaya resimleri üzerinden tespit edilmiş. 1994 yılında Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow’un başlattığı çalışmalar ile kayalıklar üzerindeki resimler incelenmeye başlamıştır. Resimlerin, M.Ö. 6000- 7000li yıllardan kalma olduğu düşünülmektedir. Aynı dönemdeki eserlerden farklı olarak, bu resimlerde av ve hayvanlar yerine insan toplulukları bulunur. Bu insan toplulukları aileyi anımsatacak şekilde resmedilmiştir.

Resimlerde düğünler ve şenlikler de betimlenmiştir. Resimler ile yerleşik hayata geçişin betimlendiği düşünülür. Latmos kayalıkları, tarih öncesi toplumsal organizasyona dair çok önemli belgeler niteliğindedir. Kültür varlıklarını korumak için, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kayalıklar üzerinde bulunan 170 eserin yaklaşık 50 tanesini tescil etmiş olup çalışmalarına devam etmektedir.

Bu önemli eserleri mutlaka yerinde görmeli ve incelemelisiniz.

Yediler Manastırı

Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da çok sayıda manastır bulunur. Beşparmak Dağı'nın olduğu bölgede de birçok Bizans Manastırı yer alıyor. Yediler Manastırı olarak da adlandırılan Kellibaro Manastırı, bunların içinde en büyük olanıdır. Manastır, kayalarla çevrilmiş bir avlu, yukarısında yine duvarlarla çevrili bir kale ve güneyinde mazgallarla güçlendirilmiş bir sığınaktan oluşuyor.

Manastıra büyüklüğü kadar önemli bir tarihi eser niteliği veren ise doğusunda bulunan bir kayanın içine Hz. İsa’nın hayatını betimleyen fresklerdir. Bu bölgede freske rastlanması oldukça heyecan vericidir.

Manastıra ulaştıktan sonra, döneme ait resimleri inceleyebileceğiniz küçük mağaralara girmeyi de atlamayın.

Latmos Dağı’na gitmişken, en yüksek noktası olan Tekerlek Zirvesi’ne de çıkmanızı tavsiye ederiz. Şeklinden dolayı Tekerlek adı verilen zirve 1375 metre yüksekliğindedir. Tarihi olarak bu zirvede Hava Tanrısının tahtının bulunduğu kabul edilir. Bazı yorumlara göre, M.S. 10. Yüzyıla kadar kurak havalarda dağın zirvesinde yağmur duası yapılırdı.

Tarihi dokunun yanında serin bir mola vermek isterseniz, dağın doğu yamacına doğru yürümelisiniz. Döşeme antik bir yoldan geçerek ilerlediğiniz vadide, kendinizi tarihsel bir yolculukta hissedeceksiniz. Yolun sonunda ise karşınıza nefes kesici Latmos Dağı şelalesi çıkacak. Şelalenin buz gibi suyuna girerek, bütün yorgunluğunuzu atarsınız. Kanyonların da bulunduğu vadide ilerleyerek dinlenme alanlarında yiyecek ve içecek molası verebilirsiniz.

Latmos Dağı’nda Ne Yapılır?

Açık hava müzesi niteliğindeki Latmos özellikle ilkbahar aylarında misafirleri için görsel bir ziyafet sunar. Latmos dağı yürüyüş için mükemmel bir olanak sağlar. Öncelikle, bu olanağı değerlendirebilmek için trekking ayakkabısı ve spor pantolonu ile gitmenizi tavsiye ederiz. Gittiğiniz mevsime göre zirve soğuk ya da çok sıcak olabileceği için, havayı kontrol ederek yanınızda yedek kıyafet bulundurmanızı öneririz.

Kuş gözlem yapmaya ilgi duyuyorsanız bölge sizin için biçilmiş kaftan. Bölgede çok sayıda ve türde kuş bulunur. Latmos dağı yırtıcı kuşlara da ev sahipliği yapar. Bu muhteşem doğayı ve canlıları gözlemleyebilmek için yanınıza fotoğraf makinesi ve dürbün almayı unutmayın.

Bölge, uzun yıllardır Yörüklere ev sahipliği yapmıştır. Dağlarda yaşayan bu halktan geriye eski mezarlıklar kalmış olsa da ilerleyen dönemlerde de dağlar efeler ve eşkıyalar tarafından mesken tutulmuştur. Bölgedeki köyleri gezerken bu topraklara ait destanları ve türküleri mutlaka yöre halkından dinlemelisiniz. Bu hikayelerden sonra yapacağınız geziler, sizin için çok daha anlamlı olacaktır. Latmos-dağı

Latmos Dağı ve Çevresinde Nerelere Gidilir?

Latmos Dağı tarihi ve doğası ile mutlaka gezi rotanıza almanız gereken bir bölge. Kayalıklara işlenmiş tarihi resimleri yerinde görmek sizi bambaşka dünyalara götürecek. Yürüyüş yolunda yapacağınız gezi muhteşem anılar biriktirmenizi sağlayacak. Latmos dağı şelalesine uğrayarak yorgunluğunuzu atacak, müthiş bir tatil geçireceksiniz.

Latmos Antik kenti nerede diye merak ediyorsanız şimdi bu sorunun yanıtını öğrenebilirsiniz. Latmos antik kenti Bafa Gölü ve çevresinde konumludur. Bafa Gölüne, Aydın'dan geldiğinizde Beşparmak Dağları'na gelmeden önce yol üzerinde; Muğla'dan geldiğinizde ise Latmos yoluna dönmeden biraz sonra yer alır. Göl, ilk çağlarda Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonların Latmos Körfezi’nin önünü kapaması ile oluşmuştur.

Bafa Göl'ü, berraklığı ile dev bir aynaya benzeyen bir doğa harikası. Göl, tabiat parkı statüsündedir ve doğal yaşam açısından oldukça zengindir. 224 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapar. Aynı zamanda, topraklarımızdaki en zengin kuş cennetlerinden biridir. Göl kenarında zaman geçirerek Küçük Batağan, Kaşıkçı Kuşu, Karabatak, Tepeli Pelikan ve Flamingo gibi birçok kuş türünü gözlemleyebilirsiniz.

Latmos Dağı’nın Doğası

Latmos Dağı bölgesi, tarih öncesi dönemden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bölge iklimi, yerleşkenin suya yakınlığı ve bitki örtüsü bu zenginliğin temel kaynağıdır. Hem dağ eteklerinde hem dağın doruklarında çok çeşitli bitki türüne ve ekolojik çeşitliliğe rastlayabilirsiniz. Bölge, ülkemizin önemli bitki alanlarından biri olarak kabul edilir.

Bölgenin florası incelendiğinde, yedisi endemik toplam yirmi iki adet risk altında olan bitki taksonuna rastlanır. Yoğunlukla kızılçam ve fıstık çamı ormanları ile kaplıdır. Fıstık çamları aynı zamanda yerel halkın da önemli bir geçim kaynağıdır.

Bölge kışın soğuk ve sonbahar mevsiminde yağışlıdır. Latmos Dağına yapacağınız gezi planı için en uygun aylar ise ilkbahar ve yaz aylarıdır. Lüks villa kiralama seçeneklerini inceleyerek tüm bu doğal ve tarihi harikaları aynı anda gezmek için tatil planınıza başlayabilirsiniz. 



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek