Bodrum denildiğinde akıllara olağanüstü bir doğa, berrak bir deniz ve sadece hayal edilecek güzellikte tatillere ev sahipliği yapan plajlar gelir. Fakat bu güzellikleri pek çok kişinin deneyimlemek istiyor oluşu kimi zaman kargaşayı beraberinde getirebilmektedir. Gel gelelim Mazı Köyü, Bodrum'un tüm güzel yönlerine sahip olup aynı zaman kargaşadan uzak kalabilmiş nadir güzelliklerden biridir. Zeytin ve çam ağaçlarıyla, süslü bakir doğa örtüsüyle Mazı, harika bir tatil imkanıyla beraber ziyaretçilerine kucak açmaktadır.
Mazı Köyü Nerede?
Yeşil dağların mavi kıyılara kalkan olduğu, ahenkli bir doğa tablosunun hayat bulduğu, doğallığını koruyabilmiş nadir tatil beldelerinden olan Mazı Köyü Bodrum'a bağlı bir yerleşim yeridir. Muğla'nın büyük şehir olmasının ardından Bodrum ilçesinin bir beldesi olarak kabul edilen Mazı Köyü, Gökova Körfezi'ni 8 güzel koyuyla süslemektedir. Her ne kadar "Mazı Köyü nereye bağlı?" denildiğinde cevabımız Bodrum olsa da Mazı ile Bodrum'un merkezi birbirinden uzaktır. Sakinliğiyle adını duyurmuş Mazı kıyıları coğrafi olarak turistik aktivitelere elverişlidir.
Bodrum Mazı Köyü'ne Nasıl Gidilir?
"Bodrum Mazı Köyü nerede?" sorusuna cevap bulduğumuza göre oraya nasıl gidileceğini konuşabiliriz. Bodrum ile arasında 53 km olan Mazı Köyü, el değmemiş doğasının yanı sıra ulaşılması kolay bir tatil köyü özelliği taşımaktadır ve bütün koylarına karayolu ulaşımı vardır. Toplu taşıma tercih eden yolcular için Bodrum'un merkezinden belirli saatlerde, engelli kullanımına uygun ve bisiklet taşıma aparatı bulunan otobüsler kalkar.
Kişisel araçla seyahat edenler ise Milas – Bodrum yolunu bulduklarında cennet köye birkaç adımları kalmış demektir! Bu yol üzerinde Güvercinlik Beldesi ile Mumcular'ı birbirinden ayıran ve 'Mumcular sapağı' olarak bilenen bir kavşak mevcuttur. Bu sapağa girdikten sonra Mumcular merkezinde Mazı Köyü'nün tabelası görülecektir, işaretler takip edildiğinde önce Yukarı Mazı Köyü'nden geçilmekte, ardından Mazı'nın merkezine ulaşılabilir.
Hava yolunu kullanmak da bir seçenek. Milas Bodrum Havaalanı'nda uçağınızdan indikten sonra Milas Otagarı'na giderek Mazı Köyü'ne gelen otobüslerden birine binebilir, ya da havaalanı civarındaki araç kiralama firmalarından araba kiralayarak Mazı'ya ulaşabilirsiniz.
Mazı Köyü Tarihi
Muğla Mazı Köyü, yeraltı su kaynakları açısından zengin olmasıyla yerleşim yeri olarak eski medeniyetlere de bu topraklara yerleşmeleri için neden sunmuştur. Eski Yunan kaynaklarına göre Ege'nin en eski halkı olan Lelegler, Mazı'daki ilk medeniyetlerden biridir. M.Ö. 400'lerde burası Karyalılar'a yerleşim merkezi olmuştur.
Bu dönemden sonra Roma İmparatorluğu, ardından Bizans İmparatorluğu himayesine geçen topraklar; Kanuni'nin Rodos'u fethetmesiyle Osmanlı sınırlarına katılmıştır. 17. yüzyılda maruz kaldıkları korsan saldırılarından korunmak için halk; koylardan uzakta, yüksek noktalarda –yani bugünkü Mazı Köyü yerleşim yerinde– düzen kurmuştur. Eski veriler ışığında bölgede oluşan yerleşim görüntüsü, Yörük yaşamının sürdürüldüğüne işaret etmektedir.
Mazı Köyü Gezilecek Yerler
Gezip görenlerin yaptığı Bodrum Mazı Köyü yorumlarında daima buranın sakinliği ve bozulmamış doğası gündeme gelir. Bodrumdaki çoğu tatil yerinin aksine Mazı Köyü plajı doğal örtüsünü korumayı başardığı için şehir hengamesinden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir konum halindedir.
Kissebükü Koyu
Bölgenin en sakin koylarından biri olan Kissebükü, Mazı Köyü'ne yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Çevresinde fazla yerleşim yeri olmadığı için insanların genelde kamp yapmaya geldiği bir kıyıdır. Temizliği, sessizliği ve berrak deniziyle ön plana çıktığından, yüzmek için sıklıkla tercih edilen bir yerdir. Ayrıca Yunan yerleşkesine ait olan ve günümüze kadar ulaşmayı başarabilen tarihi kalıntılar da bu koyda ziyaret edilebilir.
Şeytan Deresi
Dar bir U biçiminde olduğu için dere adını alan bu yer de Kissebükü gibi sakin ve temiz bir koy ve burada da ziyaret edilebilecek tarihi kilise kalıntıları bulunmakta. Önünde yükselen ve ağaçların bir tül gibi serildiği tepeler yürüyüş yapmayı ve yeşil manzaraları sevenler için cenneti anımsatan bir görüntü oluşturuyor.
Taşlıyalı ve İnceyalı Koyları
Yan yana olan ve diğer koylara nazaran beşeri olarak daha aktif olan bu kıyılarda, soluklanabileceğiniz tesisler ve denize girdikten sonra uzanabileceğiniz şezlonglar bulunduğu için tatilcilere güzel bir plaj deneyimi sunabiliyor.
Mazı Köyü Hurma Sahili
Hurma Sahili, Marmaris Mazı Köyü'nün koyları arasında en canlı ve işlek olanı. Küçük bir plajı bulunan bu sahile tekne turlarıyla ya da arabayla gelinebiliyor. Her kıyısında olduğu gibi burada da cam gibi berrak bir deniz suyu tatil sevenleri karşılıyor.
Ilgın ve Sedef Koyları
Doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için ziyaret edilmesi kesin olan bu koylar da tekne turlarının durakları olabiliyor.
Mazı Köyü'nün Milas ile arasında 60 km bulunması, vakti ve bütçesi olanlar için Milas'taki tarihi kalıntıları keşfetme fırsatı da yaratıyor.
Küçük sınırlarına bunca koyu sığdırmayı başaran Mazı Köyü'ndeki güzellikleri keşfetmek için kuşkusuz birkaç gün burada kalmak icap eder. Kalabalık arkadaş grubuyla ya da ailesiyle gelmeyi planlayanlar, unutulmaz tatil fırsatı için ev konforunda ve ayrıcalıklı villa seçenekleri sayfalarına mutlaka göz atmalıdır.
Bodrum ile arasında fazla mesafe olmayan bu güzel köyün yanında Bodrum'un merkezini keşfetmek ve şehir imkanlarına yakın olmak isteyenler Bodrum villa kiralama olanaklarına da göz atabilirler. Muhafazakar villa kiralama seçeneklerinin de bulunduğu bu bölgede tatilvillam.com, her zevke hitap edebilecek, güvenilir villa kiralama imkanları sunmaktadır.
Mazı Köyü'nün Doğası
Ilık kış-sıcak yaz döngüsünün süregeldiği, nem oranının bir yazlık beldeye göre düşük olduğu bir yerdir Mazı Köyü. Karayel ve batı rüzgarlarına maruz kalarak yazın bunaltıcı sıcaklığını kırmayı başarabilen bu mükemmel iklimin, insanda şehir hayatından uzaklaşıp buralara yerleşme isteği uyandıracak bir cazibesi vardır.
Tepelerinde toprakları sıkı sıkı tutmuş zeytin ağaçları, bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlamakla beraber yeşilliğiyle iç açmaktadır. Onlara eşlik eden çamlar ve diğer ağaçlar ise gölgesinde serinleyerek uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, tepenin zirvesine çıktığınızda ise eşsiz deniz manzarasını doyasıya seyredebileceğiniz gür bir ormanı oluşturmaktadır.
Mazı Köyü Plajları
Hurma Sahili, Şeytan Deresi, Kissebükü, Taşlıyalı, İnceyalı, Ilgın ve Sedef Koyları Mazı'nın kendi içinde bulunan en bilindik plajlarıdır. Kissebükü, Hurma, Ilgın ve Sedef koyları ise, tekne turu yapmayı sevenler için bir haftalık tekne tatili imkanı sunan Mavi Yolculuk rotasının korunaklı duraklarındandır.
Mazı Köy plajlarında, çakıl taşlarının serili olduğu zemin ve rüzgar şiddetinin az olması sayesinde deniz suyu bulanmamaktadır. Ayrıca su kademeli olarak derinleştiği için çocuklarıyla gelen ailelerin küçük bireyleri de plajda yüzme keyfine varabilirler. Çoğu plajda yiyecek-içecek erişimi, şemsiye ve şezlong imkanı bulunsa da Ilgın ve Sedef gibi, işletmelerin bulunmadığı koylarda bu imkanlar kısıtlıdır. Dolayısıyla bu kıyılar genelde kamp yapanlar için daha elverişli olur.
Bodrum Yukarı Mazı Köyü ve Bodrum Aşağı Mazı Köyü
Bodrum Mazı Köyü haritada tek bir büyük mahalle gibi görünse de; Armutçuk, Yukarı Mazı, Aşağı Mazı ve Çocuk Mezarlığı olmak üzere 4 mahalleden oluşmaktadır. Yukarı Mazı tepedeki köy yerleşiminin, Aşağı Mazı ise koyları kapsayan bölgenin ismidir. Zıt konumlarda olsalar da bu iki mahalle arasında güçlü bir dinamik vardır.
Yukarı Mazı merkez ilçeye daha yakın oluşuyla, alışveriş ve ulaşım imkanlarıyla tatil döneminde konaklamak için elverişlidir. Aşağı Mazı ise denize yakınlığı, doğa ile iç içe oluşu ve aktivite imkanlarıyla; Yukarı Mazı'da kalan misafirleri gün içinde ağırlamakla görevlendirilmiş gibidir.
Mazı Köyü'nde Ne Yenir?
Balıkçılığın önemli geçim kaynaklarından biri olduğu Mazı Köyü‘nde elbette en çok tercih edilen yiyecek balık olacaktır. Hakiki zeytinyağının lezzetiyle taçlandırılan soğuk mezeler ve balık, sahil kültürünün vazgeçilmezleri arasındadır ve bu durum Mazı Köyü koylarında da farklı değildir.
Sahil boyundaki küçük salaş mekanların sofralarında balıkçıların yakaladığı taze balıklar ya da tercih edebileceğiniz diğer deniz mahsulleri (karides, ıstakoz, ahtapot...) size sunulacaktır. Bunun yanında kabak dolması, asma yaprağı sarması ve börülce gibi zeytinyağlı sebze yemekleri de bölgede sıkça tüketilen seçeneklerdendir.