Muğla Ortaca Ege ve Akdeniz’in buluştuğu eşsiz bir bölgede konumlanır. İlçe, iki bölgenin de kendine özgü özelliklerini taşıyarak misafirlerine bambaşka bir tatil deneyimi sunar. Mükemmel konumu ve her bütçeye hitap eden seçenekleri ile konaklamalı tatillerinizde gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Ortaca, sakinliği ve konaklama opsiyonları ile çocuklu ailelerin ve muhafazakar tatil tercihi olanların da öncelikli destinasyonları arasındadır. Bu eşsiz konumda sevdiklerinizle güvenli, konforlu ve keyifli bir tatil için Muğla kiralık villaları sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Ortaca, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile yerli turistler olduğu kadar yabancı turistlerin de uğrak noktasıdır. Kış aylarında 50 bin olan nüfusu, yaz aylarında üçe katlandığı tahmin edilir. Bu eşsiz deneyimi yaşamak için Muğla Ortaca’ya nasıl gidilir, Ortaca’da neler yapılır, neler yenir, nereleri görmek gerekir, nerede kalınır sorularının cevabını Muğla Ortaca gezilecek yerler yazımızda bulabilirsiniz.
Muğla Ortaca’da Gezilecek Yerler - Ortaca’da Ne Yapılır?
Ortaca, Muğla’nın kıyı bölgesinde kalan ilçelerinden biridir. Köyceğiz ve Dalaman ile komşudur. Köyceğiz’e bağlı bir köy iken, 1959 yılında belde 1987 yılında ise ilçe statüsü kazanır. Muğla Ortaca gezilecek yerler listesi oldukça kabarıktır. Listenin en üst sırasına dünyanın da gözde tatil yerleri arasına giren Dalyan’ı almak gerekir. Dalyan hem plajları hem de el değmemiş doğal güzellikleri ile Türkiye’nin sayılı tatil mekanlarından biridir. Aynı zamanda Caretta Caretta’ların da yaşam alanlarıdır. Bu anlamda turistler kadar çevrecilerin de sıkılıkla uğradığı bir bölgedir. Bölge yapısı ve yapılaşması da bu hassasiyet ile uyumlu bir şekilde gelişmiştir. Bu sayede, birçok yerde özlemini duyduğumuz doğal güzellikler ile iç içe bir tatil geçirebilirsiniz.
Dalyan’ın yanı sıra ilçede çok sayıda turistik merkez bulunur. Plajları ile deniz turizminin merkezi olmakla birlikte eşsiz doğal güzellikleri ile güzide yürüyüş parkurlarına sahiptir. Ortaca, trekking sevenlerin de uğrak noktalarından biridir. İlçede özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlik de düzenlenir.
Ortaca Nerede, Nereye Bağlı?
Ortaca, eşsiz konumu sebebiyle bulunduğu yer konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Bu nedenle, Ortaca nereye bağlı sorusu da sıkça sorulan sorular arasına girer.
Ortaca, Muğla’nın 13 ilçesinden biridir. Akdeniz Bölgesi’nin Ege Bölgesi’ne sınırında kalır. Köyceğiz ve Dalaman arasında özgün bir konuma sahiptir.
Ortaca’nın bugünkü yerleşim alanı Antik dönemde Karia Bölgesi’nde kalır. Bölge çeşitli dönemlerde sırasıyla Makedonya Krallığı, Mısır Krallığı ve Roma İmparatorluğu sınırları içinde yer almıştır. 1071 Malazgirt Savaşı sırasında Büyük Selçuklu Devleti’nin himayesine girer. Bölge, Anadolu Beylikleri döneminde Menteşeğulları’nın sınırlarına dahil olur. Menteşe Beyliği’nin Osmanlı İmparatorluğu’na katılması ile Ortaca bölgesi de Osmanlı toprağı olur. Bölge birçok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapması sayesinde tarihsel olarak da önemli bir bölge durumuna gelir.
Ortaca’ya Nasıl Gidilir?
Ortaca- Muğla şehir merkezi arası yaklaşık 80 kilometredir. Özel arabanız ile ilçeye gelecekseniz, Muğla şehir merkezinden Muğla- Fethiye otoyolu takip ederek ilçeye ulaşılabilirsiniz. Otobüs ile ilçeye ulaşmak isterseniz, doğrudan Ortaca’ya gidecek olan bir otobüs tercih edebilirsiniz. Doğrudan Ortaca’ya giden bir otobüs bulamamanız halinde Muğla otogara giden otobüslere binerseniz. Mupla Otogar’dan Ortaca’ya saat başı kalkan minibüsleri de kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz.
İlçeye ulaşımda havayolunu da tercih edebilirsiniz. Ortaca’ya en yakın havalimanı Dalaman havalimanıdır. Dalaman ile Ortaca şehir merkezi ise yaklaşık 15 kilometredir. Havaalanında ilçeye ulaşmak için araç kiralayabilir, Havaş servislerini kullanabilir ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Muğla Ortaca Şehir Merkezi, Köyleri
Muğla Ortaca şehir merkezi ilçenin görece denizden uzak, Muğla Fethiye yoluna komşu olan bölgesinde kalır. Büyükşehir yasası ile birlikte tüm köylerin mahalle statüsü kazanmasıyla Ortaca köyleri de mahalleye dönüşür. İlçede toplam 27 mahalle bulunur. İlçede nüfus yoğunluğu ile yüzölçümü arasında ters bir ilişki vardır.
İlçenin yüzölçümü olarak en büyük mahallesi Mergenli Mahallesi’dir. Mahallede nüfus yoğunluğu oldukça düşüktür. Yüzölçümü bakımından Mergenli’yi Gökbel, Sarıgerme, Güzelyurt, Eskiköy ve Okçular mahalleleri takip eder. Nüfus olarak bakıldığında ise, ilçede en kalabalık mahalle Dalyan’dır. Mahallede neredeyse metrekareye 1 kişi düşmektedir. Bu yoğunlukta turizmin, kültürel ve sosyal etkinliklerin etkisi büyüktür. Mahalle içinden geçen Dalyan Boğazı ve boğazın açıldığı İztuzu Plajı, el değmemiş doğa güzellikleri ve tarihi dokusu beldeyi çekim merkezi haline getirir. Nüfus bakımından Dalyan’ı Cumhuriyet, Terzialiler, Atatürk, Bahçelievler, Beşköprü ve Karaburun mahalleleri takip eder.
Ortaca’da Ne, Nerede Yenir?
Ortaca’da hem Ege hem Akdeniz mutfağının enfes lezzetlerini bulabilirsiniz. Özel olarak kahvaltılıklar sunan işletmenlerde Ege’nin muhteşem zeytinyağlı kahvaltılıkları ile güzel bir güne başlayabilirsiniz. Gün içinde Girit mutfağının da önemli lezzetlerinden biri olan Kabak çiçeği dolmasını Ortaca’da tatmanızı öneririz. Taze deniz ürünlerini tadabileceğiniz balık restoranlarında yemeden kalkamamanız gereken lezzetlerin başında pirinçli balık, ekşili balık, balık buğulama ve ahtapot yahni gelir. Yoğurtlama da deniz ürünlerinin harmanlanması ile yapılan bölgeye özgü bir tat olarak denemeniz gereken ürünler arasında yerini alır.
Et yemekleri arasında turşulu tavuk yemeği de bölgenin önemli tatlarından biri. Dalyan’da birçok restoranda bu enfes tadı bulabilirsiniz. Hem geleneksel hem de bölgeye özgü yemekleri tadabilmek için yöresel işletmeleri tercih edebilirsiniz.
Ortaca Koyları ve Plajları
Gerek el değmemiş doğal güzellikleri gerekse konumu sayesinde, Ortaca'da gezilecek yerler listesi oldukça uzunudur. Özellikle deniz tatili için Ortaca’yı tercih edenler bölgeye gitmeden önce, Ortaca koyları ve Ortaca plajları yazımızı inceleyebilir.
Ortaca Dalyan
Dalyan, Ortaca’nın en popüler tatil beldesidir. Yalnızca yerli turistler için değil güzelliği dünyaya yayılan belde yabancı turistler için de bir çekim merkezidir. İngiliz The Times gazetesi tarafından 2008 yılında yapılan bir araştırma sonucunda Dalyan’daki İztuzu Plajı Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” olarak seçilir. Böylece belde Avrupa’nın önemli tatil seçenekleri arasında yerini alır.
Popülaritesine rağmen yerleşke sakinliğini ve güzelliğini koruyor. Her zevke hitap eden eğlence mekanları, restoranları, masmavi denizi ve tertemiz plajları ile ziyaretçilerine unutulmayacak bir tatil fırsatı sunuyor. Dalyan gezilecek yerler konusunda ayrıntılı bilgi almak için, yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dalyan hakkında bilmeniz gereken en önemli konulardan biri Caretta Caretta’ların özel yaşam bölgesi olduğudur. Koruma altında bulunan bu canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için kumsala yakın yerlere imar izni verilmez. Bu sayede doğası bozulmadan kalabilmiştir. Konaklama için en avantajlı ve konforlu seçenek tatil villalarıdır.
Yerleşimin içinden geçen Dalyan Boğazı’nın denize ulaştığı yerde İztuzu Plajı bulunur. İztuzu’nun yanında ise Dalyanağzı Plajı ile Kargacık Koyu bulunur. Dalyanağzı Plajı’nın kumu oldukça ince olmasının yanında rüzgar alır. Deniz de biraz dalgalıdır. Kargacık Koyu ise tersine denize girmek ve plajda zaman geçirmek için ideal bir yerdir. Plajın büyük bir kısmı halka açıktır. Bir bölümü ise özelleştirilmiştir. Plajda eğlence gece gündüz devam eder.
Dalyan’da tekne turu ile ulaşabileceğiniz harika bir yer ise Ekincik Koyu’dur. Denize girmek ve plajda zaman geçirmek için harika bir alternatiftir. Koyda yeme-içme tesisleri bulunur. Bu sayede gün boyu zaman geçirilebilirsiniz. Caretta Caretta’ların yaşam alanları olması sebebi ile Ekinci Koyu’nda da büyük tesislere izin verilmez. Bunun yerine size uygun, konforlu ve güvenilir villa kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Aşı Koyu
İztuzu Plajı ve Sarıgerme Plajı arasında yer alan Aşı Koyu deniz ve doğa ile iç içe sakin bir gün geçirmek için harika bir tercihtir.