3 GECE KONAKLAMA FIRSATLARINI KAÇIRMAYIN
Çalışma Saatlerimiz
09.00 - 23:00

Xanthos

Xanthos, Likya nın en uzun süreli başkenti olmuş, politik ve kültürel başarıların yanısıra büyük felaketleri de yaşamış bir şehirdir. Erkek, kadın ve çocuk tüm Xanthoslular tarihte iki kez, M.Ö. 545 Perslere karşı, ve 500 yıl sonra da Romalılara karşı son kişi hayatta kalana kadar savaşmıştır. Antik şehrin kalıntıları arasında bugün, mimari açıdan bin beş yüz yıl öncesine kadar uzanan bir zaman diliminden kalma pek çok mezar bulunmaktadır. Ancak pek çok eser 19.yüzyılda İngiltere ye kaçırılmıştır, bugün kabartmaların ve mimari buluntuların önemli bölümü Londra’daki British Müzesinin Likya Eserleri Seksiyonunda sergilenmektedir. Xanthos, UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamındadır.

Kaş villa kiralama hizmeti ile tatil yaptığınız dönemde, Xanthos Antik Kentini de mutlaka gezi programınıza almalısınız. Xanthos, Muğla’nın Fethiye ilçesi, Kınık Köyü’nde yer almaktadır. Likya Birliği’nin de başkenti konumunda olan bu antik kent, 1988 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" ilan edilmiştir. Köyün bittiği yerde hemen antik kentin başladığı görülür. Antik kentin girişinde kemerli bir kapı sizleri karşılar.

Xanthos, tarih kitaplarında savaşçı bir toplum olarak anılmaktadır. Bağımsızlık uğruna ölümü dahi göze alan bu toplumun kahramanlık hikâyeleri günümüze kadar ulaşmıştır. Xanthos hikayesi kapsamında yazılan eserleri incelediğinizde çok enteresan ve hayranlık duyacağınız bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, antik kent ziyaretiniz esnasında söz konusu hikâyeleri bölge halkından dinleyerek çok daha heyecanlı anlar yaşayabilirsiniz.

Firmamız bünyesinde tercih edeceğiniz günlük kiralık yazlık villalar, tamamen sizin konforunuz düşünülerek dizayn edilmiştir. Siz de ülkemizin farklı noktalarında konuşlu olan villalarımızdan istifade ederek muhteşem coğrafyanın nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Xanthos

Fotoğraf - Xanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti Nerede?

Xanthos Antik Kenti, Muğla’nın Fethiye ilçesine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Söz konusu antik kent, Antalya’nın Kaş ilçesine ise 27 km mesafededir. Antik kentin bulunduğu alana kadar özel aracınız ya da toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz.

Antik kenti ziyaretiniz esnasında birbirinden güzel ve özel fotoğraflar çekebilir, kendinizi Lidya döneminin gizemli dünyasında hissedebilirsiniz. Tatil Villam’ın civardaki muhteşem kiralık villalarında tatilinizi yaparken, Xanthos Antik Kenti’ni de ziyaret ederek kültürel yönünüzü artırabilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Xanthos Letoon Antik Kenti’ne ulaşmak için birçok alternatif tercih edebilirsiniz. Söz konunu antik kente gitmek için genel anlamda otobüs tercih edilmektedir. Türkiye’nin hemen hemen her noktasından otobüs firmaları Muğla Fethiye ve Antalya Kaş’a sefer düzenlemektedir. Bu otobüslerden istifade ile Fethiye ya da Kaş ilçe merkezine gelebilirsiniz. İlçe merkezinden ise bu ilçeye gitmek için araç kiralayabilir ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak antik kenti ziyaret saatleri içerisinde gezebilirsiniz.

Ksanthos Antik kentine gelmek için havayolunu da tercih edebilirsiniz. Bu kapsamda Antalya ya da Dalaman Havaalanı’nı kullanabilirsiniz. Antalya Havaalanı - Xanthos Antik Kenti arası 210 km’dir. Bu nedenle yaklaşık 3 saatlik bir karayolu yolculuğu ile antik kente ulaşabilirsiniz. Dalaman Havaalanı ile antik kentin uzaklığı ise 105 km’dir. 1 - 1,5 saatlik bir karayolu yolculuğu ile antik kente erişebilirsiniz.

Xanthos Ören Yeri Giriş Ücreti

Antalya kiralık villalar tatili esnasında, Xanthos ören yerini de gezmek isteyebilirsiniz. Ören yeri ziyareti için tam ve öğrenci kapsamında giriş ücreti talep edilmektedir. Bunun yanı sıra tur şirketleri ile antik kente gittiğinizde indirimli tarifeden yararlanabilirsiniz. Ayrıca müze kartınız varsa bu antik kenti ücretsiz olarak da ziyaret edebilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Xanthos Antik Kenti, tarihi güzellikleri ile ön plana çıkan, dolaşırken büyük zevk alacağınız yerlerden biridir. Tarihçilerin araştırmasına göre şehrin tamamen yandığı ve küllerinden yeniden inşa edildiği bilinmektedir. Antik Kent, Kalkan Fethiye arasındaki karayolunun 18. Km’si üzerindedir. Söz konusu antik kent, Kınık Köyü’nde yer almaktadır. Antik kent, Xanthos Nehrinin kenarlarında konuşludur. Bahse konu nehrin adı Eşen Çayı olarak geçer. Antik kent iki tepe üzerine kuruludur. Söz konusu tepelerin ilki surlarla çevrili olan bir kayalık, Likya akropolüdür. İkinci tepe ise kuzey kısımda bulunan çok daha yüksek ve geniş Roma akropolüdür.

Şehir, M.Ö. 546 senesinde Pers kumandanı Harpagos tarafından işgal edilmiştir. Xanthos'lular şehri kahramanca savunmuşlardır. Fakat Harpagos’un zalimliğine karşı koyamayınca, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere şehir ateşe verilmiştir. Bu olay karşısında Harpagos ordusu çaresiz geri çekilmek zorunda kalmıştır. Şehrin yok olmasından sonra hayatta kalan 80 aile şehri tekrar inşa etmişlerdir.

M.Ö. 475 - 450 arasında şehirde bu kez de büyük bir yangın çıkmıştır. Yangından sonra da şehir tekrar inşa edilmiş ve modern dünyaya uyum sağlar bir hâle getirilmiştir. Söz konusu yeniden inşa sonrasında, şehir halkı Yunanlılar ile güçlü ilişkiler kurmuşlardır. Şehir M.Ö. 309 yılında Suriye Kralı 3. Antiokhos’un işgali sonrasında, o'nun egemenliğini kabul etmek zorunda kalmıştır.  

M.Ö. 2. yüzyıla kadar Likya Birliği’nin başkenti olma unvanı taşıyan Xanthos, M.Ö. 42 yılında Romalı Brutus tarafından yıkılmıştır. Sonrasında Roma İmparatoru Marcus Antonius tarafından yeniden inşa edilmiştir. Roma egemenliğinde kalan bu antik kentin günümüzdeki hâli, M.Ö. 1.yüzyılda yeniden inşa edilen eserlerdir.

Şehirde 1950 yılında Fransız arkeologlar tarafından kapsamlı bir kazı çalışması yürütülmüştür. Günümüzde antik kentte görülen sur ve bloklar o dönemde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Xanthos Antik Kenti Eserleri

Xanthos Antik Kentine geldiğinizde karşılaşacağınız muhteşem eserlerden ilki "Harpy" anıtıdır. Anıt üzerinde yer alan kabartmaların orijinal hâli Londra Müzesi’nde sergilenmektedir. Anıtın hemen yanında bulunan "Pavaya Lahiti" antik kentin siluetini oluşturur. Söz konusu lahitin üst kısmı, klasik Likya lahitleri gibi ters çevrilmiş bir kayık şeklindedir. Likyalılar, kıyamet günü her yeri sel basacağını ve mezardakilerin dirilerek bu ters kayığa bineceğini düşünürler.

Burada bulunduğunuz süre içerisinde Likyalıların mezarlarını da görebilirsiniz. O dönemde ölen insanlar hazineleri ile birlikte gömülürdü. Bu nedenle mezarların yan kısmında büyük bir hazine odası vardır. Geçmiş dönemde İngilizler'in bu hazine odasındaki tüm değerli eşya ve hazineleri 198 sandığa koyarak taşıdıkları rivayet edilir.

Kazı çalışmalarının günümüzde dahi devam ettiği anti kentte birbirinden ilginç mozaikler çıkarılmaya devam etmektedir. Yapılan kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır ki Likyalılar hamam, havuz ve tiyatro yapıtlarına özel önem vermişlerdir.

Xanthos’taki eserleri gördükten sonra yine Eşen Çayı’nın kenarında bulunan "Letoon Antik Kenti"ni de ziyaret edebilirsiniz.  Böylece "Ksanthos" ve "Letoon Antik Kentleri" gezisini aynı güne sığdırabilirsiniz. Arama motorlarında "Xanthos Letoon nerede?" araması yaptığınızda iki antik kentin birbirine çok yakın olduğunu görebilirsiniz. 

"Letoon"un kelime anlamı Leto’nun yeri demektir. Zeus yasak aşkı ile ilişkisinden doğan iki oğlunu yetiştirmek için bu antik kente göndermiştir. Zeus’un aşkı Leto, bu antik kente giderken kendisine bir kurt klavuzluk eder. Leto da bu kurta minnetini ifade etmek için şehre "lykia" adını vermiştir.

Kentin bir kısmı zamanla sular altında kalmıştır. Göletlerin arasında bulunan kalıntılar, tapınaklar, mutlaka görmeniz gereken eserlerdir. Letoon’daki 5700 kişilik devasa tiyatro ise insanı büyüleyen son derece güzel bir eserdir. Tiyatronun bulunduğu alanın bir zamanlar mesire alanı olduğu yönünde rivayetler vardır. 



Fırsatlar Bölgeler Villa Türleri Destek